Cavia geluiden betekenis, communicatie bij cavia’s

Cavia’s kunnen verschillende geluiden produceren, met deze geluiden kunnen ze communiceren met soortgenoten. Door aandachtig te luisteren kan je de geluiden van elkaar onderscheiden en herkennen. Door goed te luisteren naar de geluiden weet jij precies wat jou cavia wil of juist niet wil.

Zacht geknor, piepjes

Wanneer een cavia zacht knort of piepjes maakt is de cavia blij en tevreden. De cavia maakt dit geluid vaak om sociaal contact te maken met andere cavia’s of om contact te zoeken met jou.

Vrolijk hard piepen

Een cavia die vrolijk hard piept is aan het bedelen om eten. Ze maken vaak dit geluid als ze een geluid horen dat met eten te maken heeft.

Lange prrr

Een cavia die bronstig is zal een langdurige prrr geluid maken. Het mannetje maakt het geluid tijdens de hofmakerij en het vrouwtje maakt het geluid als ze bronstig is.

Korte knor, korte prrr

Cavia’s reageren met deze geluiden als er een onaangenaam geluid of beweging is.

Fluiten

Cavia’s fluiten naar elkaar om te laten weten dat er gevaar dreigt. In gevangenschap maken cavia’s dit geluid niet zo vaak.

Klappertanden

Een cavia die boos is op een andere cavia zal gaan klappertanden. Met het klappertanden proberen cavia’s elkaar te imponeren, klappertanden kan soms uitlopen tot een gevecht. Een cavia kan ook naar jou toe klappertanden, dit kan zijn omdat de cavia zich bedreigt voelt als je het territorium van de cavia betreedt.

Delen