De Tunnelwebspin, het gevaar van Australië

De giftige Australische Tunnelspin is volgens verschillende kenners de gevaarlijkste spin ter wereld. De snelle spin heeft namelijk een zeer dodelijke beet. De tunnelspin verstopt zich graag in schoenen, dit maakt de spin extra gevaarlijk. Tunnelspinnen hebben al meerdere mensen gedood met hun giftige beet. Doordat de Australische tunnelwebspin zo gevaarlijk is, staat deze op de verboden dierenlijst.

Tunnelspin

De Australische tunnelwebspin (Atrax robustus) is een spinnensoort uit de familie Hexathelidae. De tunnelspin komt voor in Nieuw-Zuid-Wales rond Sydney. Het lijf van het vrouwtje wordt tot 4 cm groot. Het mannetje is kleiner en wordt ongeveer 2,5cm groot. De tunnelspin is een uitstekende zwemmer en kan meerdere uren onder water blijven.

Gif

De tunnelspin heeft zeer sterk gif dat vaak dodelijk is voor de mens. Een beet van een mannetjes spin werkt snel en sterk, het gif kan voor een mens binnen de 15 minuten fataal worden. De verschijnselen treden al na enkele minuten op. De verschijnselen zijn onder andere, waterige ogen, zweten, het verkrampen van de spieren, tot ook het hart verkrampt.

Het gif van de vrouwtjes tunnelspinnen is 7 keer minder gevaarlijk, maar ondanks dat kan het gif toch fataal zijn.

Het gif van de tunnelspin bevat atracotoxin, een stof die natriumionentransport blokkeert waardoor spieractiviteit niet meer geremd wordt. Deze stof is gevaarlijk voor primaten en dus ook voor de mens. Andere zoogdieren als honden en katten zijn er veel minder gevoelig voor.

Tags Spinnen
Delen