Dekking hond: Paringsspel en koppeling honden

Als je een teef wilt laten dekken die dekrijp is dan is het belangrijk om te weten hoe de dekking bij honden verloopt. Voor iemand die niet weet hoe dat gaat kan het vreemd zijn en kunnen er fouten gemaakt worden. In de video zie je het verloop van de paring.

Locatie
Als je een teef wilt laten dekken dan is het gebruikelijk om de teef naar de reu toe te brengen. In het terrein van de teef kan de teef agressiever reageren. Een reu zal in zijn eigen omgeving meer ontspannen zijn. In een andere omgeving is er een kans dat de reu meer gaat rondsnuffelen. Bij voorkeur vindt de dekking buiten plaats op een plek waar genoeg ruimte is.

Paringsspel
Voor het dekken zal er eerst een paringsspel gehouden worden. De honden spelen met elkaar en er wordt gesnuffeld. De reu zal veel likken en ruiken aan de teef. Bij een ervaren reu en een hele gewillige teef kan het voorspel heel snel gaan. Geef de honden de ruimte en stoor ze niet, laat ze goed aan elkaar wennen.

De dekking
Na het paringsspel komt de paring. De teef doet haar staart opzij en ze heeft een sta-reflex. De reu zal zijn nog niet gezwollen penis in de vagina inbrengen. Het inbrengen van de penis kan voor de teef pijnlijk zijn, soms kan het nodig zijn om de teef dan vast te houden. Wanneer de penis is ingebracht begint de reu te stoten. Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende 15-60 seconden spermavrije prostaatvocht vrij. Hierna komt de erectie tot stand en komt het sperma in de vagina. Na de erectie beginnen de twee zwellichamen op te zwellen en de penis wordt stijf. Doordat de penis stijf wordt in de vagina zit de reu vast aan de teef, de honden zitten nu gekoppeld. De reu stapt tijdens de koppeling over. De koppeling duurt ongeveer 5-60 minuten. De koppeling is nodig om het zaad naar de baarmoeder te lijden. Tijdens de koppeling verlopen er contracties over de vagina die het sperma richting de baarmoeder en de eileiders stuwen.

Wanneer er geen koppeling plaats vindt is het verstandig om de reu enige tijd op de teef te houden om er zeker van te zijn dat het zaad diep genoeg naar binnen gaat. Haal nooit de teef en de reu uit elkaar als ze gekoppeld zijn, dit kan zeer pijnlijk zijn voor de teef, want de penis is dan nog gezwollen.

Delen