Gewone steekmug draagt dodelijk virus bij zich

In Oostenrijk is er flink wat ophef nadat is gebleken dat er een wetenschappelijk rapport geheim gehouden is. Uit het rapport blijkt dat gewone steekmuggen het dodelijke westnijlvirus bij zich kunnen dragen en kunnen overbrengen naar mensen. De ziekte veroorzaakt iedere zomer tientallen doden in Zuid-Europa. Het onderzoeksinstituut van het ministerie van Volksgezondheid heeft dit ontdekt, maar bracht dit niet naar buiten omdat ze geen paniek wilden zaaien.

Er werd altijd gedacht dat tijgermuggen en andere exotische muggen het virus bij zich droegen, je hoefde je dan ook geen zorgen te maken tijdens de zomer in koelere landen. Nu blijkt dat de gewone steekmug het virus ook bij zich draagt is het gevaar een stuk groter, ook in de noordelijke gebieden. Steekmuggen komen namelijk in heel Europa voor.

Nederland

In Nederland zijn er nog geen gevallen geconstateerd van mensen die besmet zijn met het virus. Maar als inderdaad gewone muggen het virus kunnen overbrengen, dan kan ook ons land gevaar lopen.

Symptomen

Een klein deel van de mensen krijgen griepachtige verschijnselen zoals , hoofdpijn, spierpijn, koorts en gastro-intestinale symptomen. De symptomen verdwijnen binnen 1 week, bij deze groep krijgt 25-50% van de mensen huiduitslag en lymfadenopathie.

Het grootste deel van de mensen (maar liefst 80%) is asymptomatisch, oftewel ziek zonder ziekteverschijnselen.

Niet alleen mensen kunnen de ziekte krijgen, maar ook andere dieren. Vooral paarden en mensen zijn gevoelig voor het westnijlvirus. Bij paarden kan je de ziekte gelukkig voorkomen door een jaarlijkse vaccinatie.

Delen