Als je kat krols is betekend dit dat ze vruchtbaar is en gedekt wil worden. Een kat die voor de eerste keer krols wordt komt in de puberteit. Een kat die krols is kan zwanger worden van katers, het daarom verstandig om de kat binnen te houden tijdens de krolse periode om ongewenste zwangerschap te voorkomen.
Wanneer krols
De meesten poezen worden in het voorjaar om de drie á 4 weken krols. Elke krolsheid duurt ongeveer 4 tot 6 dagen. De krolse periode kan per kat verschillende, sommige katten zijn vaker krols en andere juist minder.
Een poes kan vanaf een leeftijd van 4 maanden als krols worden, de meeste poezen worden echter tussen de 6de en 12e levensmaand krols. Jonge poezen zijn vaak erg onregelmatig krols, de krolsheid kan dan minder of vaker voorkomen en de duur van de krolse periode kan variëren.
Gedrag tijdens het krols zijn
Het gedrag van de poes veranderd compleet als ze krols is. De poes zal onrustig en zoekend zijn en kan daarbij erg langdurig en luidruchtig miauwen. Op deze manier probeert ze aanwezige mannetjes in de buurt te roepen. Een krolse poes zal met haar buik over de grond schuren en haar kont in de lucht steken, zeker wanneer ze aangeraakt wordt. De kont in de lucht steken is de paarhouding van de poes. De poes is tijdens de krolse periode extra aanhankelijk en wilt veelvuldig gestreeld en aangehaald worden. Ze zal zich meer tegen meubels, muren en mensen aanwrijven om haar geur te verspreiden. Uit de vagina van de poes komt een geurende afscheiding dat katers lokt. Sommige krolse poezen laten zelfs kleine beetjes urine achter in huis om hun geursporen te verspreiden.
Castreren en steriliseren
Wanneer je absoluut geen kittens wil kan je er voor kiezen om de kat te laten castreren. Bij castreren worden de inwendige geslachtorganen verwijderd, hierdoor kunnen er geen vrouwelijke hormonen meer in het lichaam verspreid worden. De kat zal dan dus niet meer krols worden.
Bij steriliseren worden alleen de eileiders afgebonden. De poes kan niet meer zwanger worden, maar er komen nog wel hormonen vrij in het lichaam. Bij de dierenarts wordt bijna altijd het dier gecastreerd.
Een poes kan het beste gecastreerd worden op een leeftijd van 6 maanden. Het beste is dat de kat op dat moment niet krols is. Na het castreren zal de kat rustiger worden, want de drift voor voortplanten is verdwenen. Door het castreren zal de kat ook minder territoriaal worden en is ook de kans op urine sproeien en krabben veel minder groot.
Let er wel op dat een gecastreerde kat meer zal eten en dus sneller zal aankomen. De voeding zal hier dus op aangepast moeten worden om overgewicht te voorkomen.
De poezenpil
Weet je niet zeker of je wel of niet in de toekomst een nestje wil dan kan de poezenpil de uitkomst bieden. De poezenpil wordt één per week oraal ingenomen door de kat. De poezenpil kent helaas echter wel ook een aantal bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op het ontstaan van mammatumoren, diabetes en een verhoogde eetlust, waardoor er overgewicht kan ontstaan. Poezen die nog niet geslachtsrijp zijn mogen geen poezenpil toegediend krijgen. De poezenpil mag ook niet toegediend worden op het moment dat de kat al krols is. De poezenpil is geen structurele oplossing, maar kan wel tijdelijk uitkomst bieden. Een dierenarts kan bepalen of de poezenpil een geschikte oplossing is voor jouw poes.