De vijver is een prachtstuk in de tuin, een echte eyecatcher. Wil je zelf een vijver aanleggen in de tuin? Houdt er dan wel rekening mee dat dit een flinke klus is en dat daarbij gelijk ook een groot deel van de tuin zal veranderen. Verschillende planten en bomen zullen verzet of verwijderd moeten worden. Het is belangrijk dat je van te voren een goede planning maakt.
Wil je nog wat inspiratie op doen voor een nieuwe vijver? Klik dan dan hier.
Beste tijd van het jaar
Het beste is om de vijver in het voorjaar aan te leggen. De vijver heeft dan na de aanleg goed de kans om tijdens het groeiseizoen een biologisch evenwicht op te bouwen.
Een andere mogelijkheid is om de vijver in het najaar aan te leggen. De beplanting kan dan pas in het voorjaar gedaan worden.
Voorbereiding voor het uitgraven
– Controleer de grondwaterstand van te voren. Je wil namelijk niet dat er tijdens het graven grondwater de kuil in loopt.
– Voordat de vijver werkelijk uitgraven kan worden, moeten eerst alle planten, bomen en eventuele bestrating verwijderd worden. Het kan zijn dat er ook kabels verlegd moeten worden.
– Zorg ervoor dat alle materialen klaar liggen. Denk hierbij aan een goede spa, wit zand, beschermdeken en folie.
– Zorg voor een goede tekening en houdt deze ook bij de hand. Maak ook een dwarsdoorsnede van de vijver. Je kan dan beter de plateau’s van de vijver zien.
– Maak van te voren ook een beplantingsplan. Dit is belangrijk voor het bepalen van de plateau’s .
– Houdt de weervoorspelling goed in de gaten. Een beetje regen tijdens het graven is geen probleem. Stortbuien daar tegen kunnen de kuil vullen en de plateau’s beschadigen.
Het uitgraven
Graaf de vijver stap voor stap voor stap per plateau uit. Dit doe je aan de hand van de tekening. Haal scherpe wortels en andere scherpe uitsteeksels aan de zijkanten goed weg.
Laat na het graven de kuil niet te lang open en bloot liggen. Werk je vijver zo snel mogelijk af. Rechte randen van de vijver kunnen namelijk makkelijk afbrokkelen, vooral na een regenbui. Het is dan haast onmogelijk om de schade te herstellen.
Bodembescherming aanbrengen
Op alle horizontale vlakken komt een 10 cm dikke laag van wit zand. Het witte zand biedt bescherming voor de folie en het witte zand is ook nuttig bij het optreden van hoge grondwaterstanden.
Druk het witte zand goed aan en leg hier over heen een speciale beschermdeken.
Folie aanbrengen
Druk de folie goed tegen de bodem en de wanden aan. Leg de folie niet te strak, tijdens het vullen van de vijver worden de wanden en de bodem door de druk nog opzij en omlaag gedrukt. Plooien worden vanzelf platgedrukt tijdens het vullen van de vijver.
Als het folie op de plaats ligt kunnen de randen afgesneden worden. Laat een rand van tenminste 50 cm zitten. Later kan dit tijdens de randafwerking ingegraven worden.
Randafwerking
Tijdens het aanbrengen van de randafwerking is het belangrijk dat de rand waterpas ligt. Een scheve rand zit er lelijk uit bij een formele vijver. Bij een natuurlijke vijver is het iets minder erg, je kan dan afwijkingen camoufleren met plantjes.
De vijver kan het best pas gevuld worden als de randafwerking klaar is. Je kan dan tijdens het afwerken van de rand in de lege vijver staan.