Hoe verwijder je een teek bij je hond of kat?

Wanneer het warmer begint te worden komen de teken weer te voorschijn. Dit betekend dat je als huisdieren eigenaar goed je dier in de gaten moeten houden en je dier preventief moet behandelen tegen teken. Tijdens het wandelen is het verstandig om hoog gras en struiken te vermijden.

Preventief behandelen

Je kan je hond of kat eenvoudig tegen teken beschermen met een anti-teken middel. Na het gebruik van een anti tekenmiddel gaat de teek na het vastbijten dood. De teek valt dan meestal dood op de grond neer.

Teek verwijderen

Een teek verwijder altijd met een tekentang of tekenhaak. Gebruik nooit alcohol of andere producten om een teek te verdoven, dit werkt averechts. Trek de teken altijd met ene draaiende bewegign eruit, op deze manier heb je het minder risico op dat de kop blijft zitten. Wanneer de kop van de teek in de huid blijft zitten kan de teek alsnog ziektes verspreiden.

Tekentang: Bij een plastic tekentang klem je de tang onder de teek, bij metalen tekentangen klem je de tang zo ver mogelijk naar onder op de teek, maar knijp de teek niet kapot. Je trekt met een draaiende beweging de teek eruit.
Tekenhaak: Bij een tekenhaak schuif je de haak onder de teek door. Met een draaiende beweging trek je de teek eruit. Haken heb je vaak ook in kleinere varianten, deze zijn heel fijn te gebruiken bij kleine teken.

Delen