Hond bang voor vuurwerk? Tips bij vuurwerkangst

In deze tijd van het jaar knalt het vuurwerk al weer om je oren en dat is niet voor alle huisdieren prettig. Veel honden hebben angst voor vuurwerk en daardoor kan Oud en Nieuw een ramp zijn voor veel hondeneigenaren. Deze tips kunnen helpen bij het verminderen van de angst voor vuurwerk.

Zelf bang?

De vraag die je jezelf moet stellen is of je zelf eigenlijk bang bent voor vuurwerk. Wanneer jij bang bent zal jouw hond dit zeker voelen, jouw angst zal de hond bang maken. Probeer dan ook altijd zelf kalm te blijven.

Hond niet alleen laten

Laat tijdens Oud en Nieuw de hond niet alleen ergens achter in een kamertje of hok zodat je zijn gepiep niet hoeft te horen. De hond heeft juist jouw aanwezigheid nodig om zich veilig te voelen.

Niet aaien?

Veel mensen denken dat je de hond niet mag aaien tijdens de angst, want je zou de hond dan belonen. Een hond met stress leert op dat moment niets en zal zeker niet denken dat hij beloont wordt. De hond zal het alleen maar prettig vinden dat je bij hem bent.

Wandelen

Pas je wandeltijden aan op het vuurwerk. Je merk vanzelf wanneer er minder geknald wordt buiten. Ga bijvoorbeeld tijdens etenstijd wandelen, dan is het meestal rustiger. Tijdens Oudejaarsavond kan je het beste rond 23:00 gaan wandelen, vaak wordt het een uur voor het Nieuwe jaar rustig. In Nieuwjaarsnacht kan het knallen lang door blijven gaan en dan wil je niet met een bange hond wandelen.

Muziek

Wanneer je hond deze dagen alleen thuis is kan je het beste muziek aan zetten in huis. Zet de muziek gerust een beetje hard, zodat de hond de knallen minder heftig hoort. Dit kan je ook toepassen op Oudejaarsavond.

Afleiding

Leidt de hond goed af tijdens de harde knallen. Speel lekker met hond, zodat de aandacht van de hond zoveel mogelijk naar het spelen gaat.

Vuurwerk aanwennen

Een hond die bang is voor vuurwerk is vaak ook bang voor andere harde geluiden. Het is daarom hoe dan ook verstandig om je hond te laten wennen aan harde geluiden. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een vuurwerk cd. Door de cd went de hond aan de harde geluiden van vuurwerk.

Vuurwerk medicijnen en producten

Er zijn verschillende medicijnen en andere producten op de markt die helpen tijdens stressvolle situaties.

Let er wel op dat je nooit pillen koopt die de werkzame stof acepromazine hebben. De hond lijkt dan rustig, maar de hond is dat absoluut niet, hij zit eigenlijk opgesloten in zijn eigen lichaam. Acepromazine werkt namelijk als spierverslapper, de hond kan zich nauwelijks bewegen, maar is nog wel bewust van wat er gebeurt.

Delen