Hortensia snoeien: Hoe en wanneer?

De hortensia is een prachtige bloeier die in elke tuin past. De hortensia is een sterke plant die mooie kleurrijke bloemen geeft. De plant vraagt maar weinig onderhoud, de plant moet alleen een keer gesnoeid worden.

Voordat je kan bepalen wanneer je de hortensia kan snoeien moet je eerst weten welke soort hortensia je hebt. De hortensia is onderverdeelt in twee groepen: Bloeiers op oude knoppen en Bloeiers op nieuwe knoppen.

Bloeiers op oude knoppen

Deze hortensia groep bloeit op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd. Bij hortensia’s die op oude knoppen bloeien hoef je alleen maar de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Wanneer je de hortensia te groot of te breed vind worden kan je de plant snoeien. De bloemen moet je na de winter en voor 1 maart wegknippen. Je knipt de bloemen dan weg vlak boven een dikke en gezonde knop.

De plant moet in de winter afgeschermd worden tegen de vorst, zodat de knoppen niet kunnen bevriezen.

Bloeiers op nieuwe knoppen

Deze groep hortensia bloeit op de takken die vanaf het voorjaar gevormd zijn. Deze hortensia’s bloeien ook gewoon door na het snoeien. Bloeiers op nieuwe knoppen kan je in het vroege voorjaar snoeien. Je kan de plant tot 15 cm boven de grond afknippen, je zal dan een compacte plant krijgen. Als je wil dat de plant groter wordt dan kan je er voor kiezen om alleen de bloemen af te knippen. De hortensia hoeft niet in het najaar gesnoeid te worden, de oude bloemen beschermen de plant tegen de vorst.

Nooit voor de winter snoeien

Knip de bloemen nooit voor de winter eraf, wanneer er dan vorst komt kunnen de afgeknipte takken bevriezen en afsterven. Snoei de hortensia dan ook alleen als er geen vorst meer wordt verwacht.

Delen