Is de libelle gevaarlijk? Kan dit insect steken of bijten

De libel is een prachtig insect om te zien dankzij haar kleuren, maar niet iedereen kan de libel waarderen. Veel mensen denken namelijk dat libellen gevaarlijk zijn en dat ze kunnen steken en bijten. Maar is dit wel eigenlijk waar?

Steken

Een Libel kan gelukkig helemaal niet steken, het lichaam van de libel is niet hierop gebouwd. Libellen hebben namelijk helemaal geen angel om mee te steken.

Bijten

Libellen eten graag andere insecten, met hun kaken kauwen ze de gevangen insect fijn. De kaken van de meeste libellensoorten zijn te zwak om door de menselijke huid heen te komen. De grootste libellensoorten, zoals de keizellibel, kunnen wel bijten. Ondanks dat hun kaken sterk genoeg zijn, zullen ze nooit uit verdediging bijten. Ze zullen alleen bijten als je de libel in de hand vangt en je vinger tegen de kaken aanduwt. Je zal dan een happende beweging voelen, dit is een reflex van de libel. Dit happen kan een klein sneetje veroorzaken in de huid.

Andere verhalen

Volgens andere verhalen zou de libelle met haar scherpe vleugels in je kunnen snijden. Ook zijn er verhalen over libellen die eitjes onder de huid zouden kunnen leggen. Beide verhalen zijn gelukkig maar fabeltjes.

Je hoeft dus eigenlijk helemaal niet bang te zijn voor libellen, ze zijn absoluut niet gevaarlijk.

Delen