Is een spin een insect?

Niet iedereen is weg van spinnen en hoewel ze veel lijken op een insecten vallen de spinnen niet onder de insecten. Spinnen en insecten behoren wel allebei tot de dezelfde stam genaamd Arthropoda (Geleedpotigen), maar spinnen en insecten vormen allebei een andere klasse.

Spinnen

Spinnen behoren tot de klasse spinachtige (Arachnida), spinachtigen hebben acht poten en het lichaam bestaat uit twee delen. Het lichaam bestaat uit het kopborststuk en het achterlijf. De kop en borststuk van de spin zijn gefuseerd tot cephalothorax oftewel kopborststuk. Bij spinachtigen is het mannetje meestal kleiner dan het vrouwtje. De lichaamslengte van spinachtigen is zeer uiteenlopend, het varieert van kleiner dan 1 millimeter (mijten en teken) tot 23 centimeter (schorpioen).

Insecten

Insecten behoren tot de klasse Insecta, deze klasse bestaat uit bijna een miljoen beschreven soorten en is daarmee verreweg de grootste groep van de dieren. Wetenschappers schatten zelfs dat er honderdduizenden tot enkele miljoenen insecten soorten nog niet ontdekt zijn.

Het lichaam van een insect bestaat altijd uit drie delen. Deze delen zijn niet altijd duidelijk te zien, bij sommige soorten zijn de delen namelijk versmolten of is er een deel gespleten. De drie delen van het lichaam zijn de caput (kop), thorax (borststuk) en de abdomen (achterlijf). De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Het borststuk bevat de poten en de eventuele vleugels. Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen van het insect. Het achterlijf bestaat uit segmenten, segmenten zijn onderdelen van het lichaam van een geleedpotige.

Een groot deel van het ademhalingssysteem bevindt zich ook in het achterlijf van de insect, dit wordt de tracheeën genoemd. Tracheeën zijn vertakte buisjes die door het lichaam heen lopen met een opening naar buiten. De buisjes nemen zuurstof op in het lichaam. Het insect beweegt met zijn achterlichaam, zodat de buisjes voorzien worden van zuurstof. Als je goed kijkt naar een insect dan zal je het achterlichaam op en neer zien gaan.

Delen