Klaver gazon

Klaver in het groen, nuttig of snel wegwerken

We hebben het over de plant “klaver” in het gazon. De één bestrijd het als een onkruid en wenst een strakke grasmat. De ander laat het groeien als nuttige bodembedekker voor insecten. Een enkeling zoekt er het geluk.

Klaver vind je overal in het land, in bermen, tuinen en velden. Het doet het goed op grond die arm is aan stikstof. Dit onkruid heeft geen stikstof uit de bodem nodig, maar haalt het uit de lucht.

Nadeel: Klaver onttrekt voedingsstoffen en water aan de grond en andere planten kunnen het er moeilijk door krijgen. Het gazon kan er door overwoekerd worden en niet ieder vind het mooi.

Voordeel
: Klaver is zeer geschikt als voer voor dieren. Vooral de rode klaver is een goede voedselbron voor bijen en hommels in de zomer. De kleine bloemetjes vormen dan een goede voeding voor deze insecten. Klaver bevat veel proteïne, fosfor en calcium en is daardoor bruikbaar als voeding voor meerdere dieren. In een hete zomer houdt klaver gemakkelijker vocht vast en zal het niet zo snel geel worden als het gras in de tuin.

Maatregelen:
Voor degene die de klaver weg willen hebben. Bloedmeel, een speciale biologische stikstofmest, schijnt te helpen. Daar houdt de klaver niet van. Of andere stikstofrijke mest. Verder helpt regelmatig maaien en verticuteren om de klaver tegen te gaan.

En voor degenen die met geduld naar geluk zoeken: Minder dan 1 op de 100 plantjes is een klavertje vier, al sinds de middeleeuwen een symbool van geluk.

Delen