Kunnen dieren Syndroom van Down hebben?

Zo nu en dan zie je wel eens afbeeldingen van dieren voorbij komen waarvan wordt gezegd dat deze dieren het syndroom van down hebben. Maar kunnen deze dieren wel werkelijk het syndroom van down hebben of is er iets anders aan de hand?

Wat is het syndroom van down?

Het downsyndroom is een aangeboren aandoening waarbij één bepaald chromosoom (chromosoom 21) drie exemplaren heeft in elke cel, in plaats van twee. Normaal gesproken hebben we dus in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met het syndroom van down heeft een verstandelijke beperking en daarnaast vaak een lichamelijke beperking of andere gezondheidsproblemen.

Dieren met downsyndroom

Er zijn totaal maar twee dieren die het syndroom van down leken te hebben, beide dieren waren apen. Chimpansee (McClure, 1969) en een orang-oetan (Andrle, 1979), beide apen hadden een verdriedubbeling van het 22ste chromosoom. In die tijd was er een gebrek aan dieren met een vergelijkbaar syndroom als het downsyndroom bij de mens, daardoor waren dierproeven lange tijd onmogelijk.

Tegenwoordig kunnen ze muizen gebruiken voor het onderzoek naar het syndroom van down. Ze laten dan muizen geboren worden die segmenten van het 16e chromosoom in drievoud hebben. Muizen met drie keer chromosoom 16 sterven als embryo en kunnen niet gebruikt voor voor onderzoek. Wetenschappers fokken dus muizen die slecht een klein stukje extra chromosoom 16 hebben.

Andere dieren

Bij de meeste dieren die het syndroom van down lijken te hebben gaat het gewoon om slechte fok. De dieren zijn onverantwoord gefokt en hebben daardoor allerlei lichamelijke beperkingen. Er zijn ook gevallen waarvan het dier een aandoening heeft die te vergelijken is met het syndroom van down.

Video

Die video toont foto’s van dieren waarvan sommige mensen zeggen dat ze het syndroom van down hebben, maar dit is dus absoluut niet waar. Zo kan je bij de honden zien dat het duidelijk door het fokken komt. Witte tijger Kenny is een zeer bekend geval, Kenny is selectief gekweekt door mensen. Door inteelt werd Kenny totaal misvormd, Kenny is dan ook nooit echt oud geworden.

De video wordt schattig genoemd, maar wat is er zo schattig aan dieren die misvormd zijn door toedoen van de mens?

Delen