Last van groenen muggen? De dansmug steekt niet

De dansmug oftewel vedermug is een muggensoort die geen bloed zuigt. De monddelen van de dansmug zijn slecht ontwikkeld, hierdoor kunnen ze geen bloed zuigen. De onschuldige dansmuggen (Chironomidae) vormen een familie die over de hele wereld voorkomt.

Uiterlijk

Dansmuggen zijn eenvoudig te onderscheiden van de vervelende steekmuggen (Culicidae). Ze hebben verschillende uiterlijke kenmerken.

De vleugels van de dansmug zijn groter en witter dan die van een steekmug. De vleugels van de dansmug worden in rust als een afdakje op de rug gevouwen. De meeste steekvliegen hebben de doorzichtige vleugels naar achter gevouwen.

De dansmug heeft een lichbruin tot groen gekleurd lichaam, het lichaam is ongeveer 8 tot 10 mm lang. Dansmuggen hebben twee grote uitsteeksels op dekop die lijken op veren, zodoende de naam vedermug. De mannetjes vedermuggen kunnen met de uitsteeksels feromonen van vrouwtjes waarnemen. De naam dansmug is afgeleid van de beweging die ze maken, tijdens het vliegen gaan ze namelijk op en neer, ze dansen dan als het ware in de lucht.

Welke tijd?

Dansmuggen zijn eigenlijk het hele jaar te vinden. In de winter zijn er meer dansmuggen te vinden, dit komt doordat volwassen dansmuggen actief zijn vanaf de herfst tot het voorjaar. Dansmuggen voelen zich ook het prettigst bij koel en koud weer. Dansmuggen zijn vooral te zien als ze in de schemering boven struikgewassen vliegen en in de buurt van licht, het licht trekt de dansmuggen aan. Binnenshuis sterft de mug snel, het leefklimaat binnen in huis is niet gunstig voor de dansmuggen.

Delen