Lori als huisdier: Schattige plompe lori eet rijst bal

De plompe lori ziet er ontzettend schattig uit door zijn zachte vacht en natuurlijk door die enorme grote mooie ogen. De grote plompe lori (Nycticebus coucang) is een halfaap uit de familie van de loriachtigen die voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië. De plompe lori is s’nachts actief, hij gaat dan op zoek naar insecten, vogeleieren en jonge vogels om op te eten.

Giftig

De plompe lori lijkt schattig en leuk als huisdier, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Lori’s produceren namelijk gif in de klieren aan de binnenkant van hun ellebogen. De plompe lori kan dit gif vermengen met zijn speeksel en dan iemand bijten. Een bijt kan dan erg gevaarlijk zijn en zelf dodelijk voor de mens. Wanneer een lori zich bedreigd voelt zal hij zijn armen in de lucht gooien om zich zelf te beschermen met het gif aan de ellebogen. De lori is een van de weinige zoogdieren die gifklieren heeft.

Vaak worden de tanden van de lori verwijderd om het bijtprobleem tegen te gaan. Dit gebeurd vaak zonder verdoving en er ontstaat een grote kans op infecties.

Illegale dierenhandel

Die lori’s die als huisdier gehouden worden zijn afkomstig van illegale handel. De dieren worden dan uit het wild gevangen en verkocht op de markt, nadat de tanden verwijderd zijn.

Delen