Moestuin voor beginners, Tuiniertips

Niets is lekkerder dan groenten en fruit uit eigen tuin. Maar voordat je een moestuin wil beginnen moet je wel het één en ander weten. Bijna geen enkele tuin heeft de perfecte omstandigheden voor een moestuin, maar gelukkig kan je de omstandigheden wel beter maken. Voor wie streeft naar een perfecte moestuin zal de handen uit de mouwen moeten steken. Voor dat je überhaupt kan beginnen zal je eerst moeten weten wat de beste plek is voor een moestuin en welke grond het meest geschikt is.

Ideale plek

De moestuin houdt van een lekkere zonnige plek, maar moet wel beschermd zijn tegen de wind. Het liefst ligt de moestuin licht hellend naar het zuiden, voor een optimale bezonning. De moestuin moet goed gedraineerd zijn, maar ook goede toegang hebben tot water.

Grondsoort

De ideale grond zal je niet snel aantreffen, de ideale moestuingrond is een mengeling van leem, zand, klei en silt. Meestal zal je te maken krijgen met de grondsoort klei of zand. Klei is zwaar en moeilijk te bewerken, maar houdt meestal wel de voedingsstoffen vast. Zand is makkelijk te bewerken en warmt snel op, maar zand laat houdt water en voedingsstoffen slecht vast. Door organische stof zoals compost toe te voegen aan de grond kan je de structuur optimaliseren. Zo zal klei lichter worden en zal zand water beter vast houden.

Gemakkelijke groentes

Het is verstandig om als beginner te starten met makkelijke groentes. Je wil namelijk dat het ene succes wordt, zodat je gemotiveerd blijft. Makkelijke groentes zijn bijvoorbeeld: Courgette, bieten, sla, snijbiet, bonen, erwten, radijs en andijvie. Deze groentes doen het bijna altijd goed en stellen weinig eisen.

Hoeveel zaaien?

Het is handig als je van te voren weet wat de opbrengst is van de plant. Met één aardbeienplant zal je moeilijk een beschuitje kunnen vullen. Je zal dus in het bezit moeten zijn van meerdere planten. Bij sla wil je juist niet een heel zakje zaaien. Je zal dan in één keer heel veel kroppen sla oogsten. Bij sla zaai je liever meerdere keren, zodat je niet opeens met 100 kroppen sla opgescheept zit.

Delen