Mooie bloeiende klimplanten zoals de Clematis & Passiebloem

Een kale schutting of muur kan je schitterend bedekken met mooie bloeiende klimplanten. Met klimplanten kan je ook prachtig een pergola bedekken. Weet je nog niet welke klimplant geschikt is voor jou? Bekijk dan snel hieronder een aantal verschillende klimplanten en ontdek welke klimplant het beste bij jou en jouw tuin past.

Clematis

De clematis is een populaire klimplant en dat is niet zo vreemd. De clematis is namelijk in veel verschillende kleuren en vormen te verkrijgen. Er zijn soorten die al in maart bloeien. De clematis is winterhard en er zijn soorten die groenblijvend zijn. De clematis groeit het liefst in de volle zon of half schaduw.

De afbeelding bovenaan het artikel is ook een clematis.

Kamperfoelie

De kamperfolie is een geurende klimplant die lang bloeit. De kamperfoelie is geen kieskeurige plant qua grondsoort, ze groeien op alle vochtige gronden De kamperfoelie kan in de schaduw geplaatst worden, dit beïnvloed wel de bloei. Er zijn bladverliezende en bladhoudende soorten.

De kamperfolie zal wel een keer gesnoeid moeten worden anders wordt het een warboel. Op tijd terug snoeien van oude en lange takken bevorderd de bloei en de vorming van nieuwe scheuten. Het snoeien van de kamperfoelie moet omstreeks half maart.

Passiebloem

De Passiflora caerulea heeft schitterende bloemen. De passiebloem heeft namelijk een melkwitte bloem, met een lila/blauwe kroon en groen/paarse stampers.De passiebloem heeft een lang bloei, namelijk van juni tot november. De passiebloem kan het beste in de volle zon geplaatst worden, je zald an rijkelijk beloont worden met bloemen. De passiebloem is redelijk winterhard, maar bij strenge vorst zal de plant goed afgedekt moeten worden.

In het voorjaar kunnen de ingevroren of uitgegroeide stengels terug gesnoeid worden.

Blauwe regen

De blauwe regen oftewel Wisteria geeft prachtige trossen met blauwe bloemetjes. De wisteria is ook verkrijgbaar in de kleur, wit, lila en roze. De bloeiperiode van de wisteria is mei tot half juni. De blauwe regen is een winterharde plant die vrij sterk is en takken kan geven van maar liefst 10 meter lang. De wisteria houdt van volle zon of half schaduw. De blauwe regen heeft een voedzame grond nodig en het is verstandig om de plant regelmatig kalk te geven.

Voor een goede en rijke bloei is het nodig om de blauwe regen twee keer per jaar te snoeien.

Trompetbloem

De trompetbloem oftewel Campsis geeft zoals de naam al zegt trompetvormige bloemen. De klimplant is verkrijgbaar in de kleuren, geel oranje en rood. De Trompetboom staat het liefst op een warme en zonnige plek, de plant kan in dit geval maar liefst 10 meter hoog worden. De trompetbloem is matig winterhard en bladverliezend. Met vorst zal de plant goed beschermd moeten worden.

De trompetboom kan in het voorjaar gesnoeid worden, de eventuele ingevroren takken kunnen dan weg geknipt worden. De zijscheuten van het vorige jaar kunnen worden teruggesnoeid tot op 2 à 3 ogen vanaf de hoofdtakken.

Delen