Steken alle muggen en waarom steekt de mug mij?

Iedereen kent het wel, je wordt gestoken door een mug je hebt een vreselijke jeukende muggenbult. Gelukkig steken niet alle soorten muggen en dus hoef je niet voor elke soort mug te vrezen.

Welke soorten steken?

Alle muggen hebben een speciale zuigsnuit, maar de meeste muggen soorten kunnen daar niet mee bijten. De muggen die wel kunnen bijten behoren tot verschillende families, de familie steekmuggen (Culicidae) is de bekendste daarvan.

Alleen vrouwtjes bijten

Alleen vrouwtjes muggen steken en zuigen bloed. De vrouwtjes hebben namelijk de eiwitten uit het bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen overleven van planten en steken dus niet.

Waarom steken ze mij?

Muggen hebben een voorkeur voor wie ze steken, geur is hier belangrijk bij. Onze huid bevat vele verschillende combinaties van bacteriën, hierdoor kunnen er geuren ontstaan die muggen extra lekker vinden. Sporters en bierdrinkers zijn ook erg geliefd bij muggen.

6 naalden

Muggen hebben niet maar één naald, maar ze hebben er maar liefst 6. Elke naald heeft zijn eigen functie, zo zijn er 2 naalden (maxillae) die gebruikt worden om door het vlees heen te zagen.

Delen