Vogels herkennen: Verschil kauw, kraai, raaf en roek

Vaak zie je van die zwarte vogels vliegen en die noemen we kraaien, maar zijn het werkelijk wel kraaien? In de meeste gevallen hebben we te maken met kauwtjes en niet met kraaien. Maar hoe zien kraaien er dan wel uit? Wat zijn nou de verschillen tussen de kraaiachtigen kauwen, kraaien, raven en roeken?

Kauwtje

Het kauwtje (Corvus monedula) is de kleinste kraaiachtige van deze vier en komt van deze vier het meest voor in Nederland. Een kauw is te herkennen aan de opvallende grijze hals en aan de blauwwitte oogcirkel. Kauwtjes zijn ongeveer 32 cm lang en hebben een spanwijdte van 72 cm. Kauwen worden vaak aangetroffen in grotere groepen.

Op de bovenstaande foto is ook een kauw te zien.

Kraai

De kraai (Corvus corone) is een geheel zwarte vogel, met soms een groene glans.de Kraai is 45 tot 50 cm lang en heeft een spanwijdte van 1 meter. Meestal zie je de kraai alleen en soms in een klein groepje.

Roek

De roek (Corvus frugilegus) is even groot als de groot en kan daarom ook wel met de kraai verward worden. De roek is gemakkelijk te herkennen aan de kale snavelbasis, de snavel lijkt hierdoor een stuk langer. Bij de poten is het verenkleed door de loshangende veren minder glad, hierdoor lijkt de roek dikker dan de kraai. De roek komt in Nederland minder vaak voor. De roek is in grote groepen te zien.

Raaf

De raaf (Corvus corax) is 65 cm lang en heeft een spanwijdte van 1,2 meter. De raaf is de grootste zangvogel van Europa en de grootste kraaiachtigen. De raaf komt op sommige plaatsten voor in Nederland.

Delen