Hond kan niet poepen, wat te doen bij obstipatie?

Wanneer je hond zijn ontlasting niet kwijt kan zit er een verstopping in de darmen. De hond zal dan flink moeten persen om zijn ontlasting kwijt te kunnen. Wanneer je merkt dat je hond niet goed kan poepen dan is het belangrijk dat je actie onderneemt.

Waarom verhelpen

Het is belangrijk dat de ontlasting het lichaam verlaat, de ontlasting van de hond bevat namelijk afvalstoffen. De afvalstoffen horen met de ontlasting het lichaam te verlaten. Als de afvalstoffen niet uit het lichaam verdwijnen dan gaan de darmen de afvalstoffen weer afgeven aan het bloed. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de hond. Wanneer je hond regelmatig last heeft van obstipatie dan is het belangrijk om met de hond naar de dierenarts te gaan.

Symptomen

Een hond die last heeft van een verstopping zal moeite hebben met poepen. De hond zal dan minder vaak dan normaal of helemaal niet poepen. Bij een ontstopping zal de hond flink persen. De eetlust van de hond kan verminderen en de hond kan last hebben van winderigheid. Wanneer de darmen erg verstopt zitten zal er bloed en slijm bij de ontlasting zitten.

Mogelijke oorzaken en oplossingen

– Wanneer een hond niet genoeg water drinkt kan de ontlasting hard worden. Zorg er voor dat de hele dag water beschikbaar is voor de hond.

– Een verstopping kan ook veroorzaakt worden door de voeding . In dit geval is het verstandig om op andere voeding over te gaan. Schakel rustig over op andere voeding en kijk of de problemen blijven. Heeft de hond bij verschillende merken last van verstoppingen dan is het aan te raden om hondenvoer te kopen dat specifiek bedoelt is voor een betere werking van de maag en darmen.

– Een verstopping kan ook ontstaan als de hond iets verkeerds gegeten heeft. Kan de hond na enkele dagen nog steeds niet poepen dan is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

– Er zijn ook bepaalde ziektes en aandoeningen die de stoelgang kunnen bemoeilijken, dit kan bijvoorbeeld een hernia zijn, schildklierproblemen of een stofwisselingsziekte.

– Wanneer een hond te weinig beweegt kan er ook een ontstopping ontstaan. Zorg er dus voor dat je hond elke dag voldoende beweging krijgt.

Er zijn verschillende producten op de markt die helpen bij obstipatie bij de hond. Deze producten kunnen aangeraden worden door de dierenarts.

Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts . Als je merkt dat de hond na een paar dagen nog steeds niet kan poepen dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Wacht geen weken met naar de dierenarts gaan.

Delen

No comments

Add yours