Zelf speelgoed voor knaagdieren maken

Je kan zelf heel leuk en vaak ook heel eenvoudig speelgoed maken voor je eigen knaagdier. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind. Wij geven je een paar leuke en simpele tips voor het maken van knaagdierenspeelgoed.

Wc-rollen

Goedkoper en makkelijker kan haast niet, namelijk wc-rollen. Je kan je los in de kooi leggen als tunnel en knaagmateriaal. Je kan ook iets lekker in de wc-rol stoppen en dan de rol dichtvouwen, je huisdier zal dan moeten knagen om bij het lekkers te komen.

Hangmat

Laat jouw knaagdier lekker luieren in een eigen gemaakte hangmat. Neem een stevig stuk stof in de vorm van een vierkant of vierhoek. Maak in de hoeken gaten en rijg hier touw doorheen. Maak de touwtjes vast aan de kooi. Hang de hangmat nooit te hoog in de kooi, je knaagdier kan er natuurlijk uit springen of vallen.

Hangend tentje

In plaats van een hangmat kan je ook een hangend tentje maken. Een tentje geeft meer beschutting voor je dier. Met een lap stof maak je een driehoektentje, de voorkant en achterkant blijven open. Het tentje bestaat twee lagen, tussen die lagen plaats je karton voor iets meer stevigheid en voor de vorm. Je legt de stukken karton op een lang en breed stuk stof en dan sla je de stof om de karton heen. De randen naai je dan dicht. Aan de bovenkant naai je reepjes stof als bevestiging.

PVC buis

PVC buizen zijn ideaal als tunnel, verbind meerdere buizen aan elkaar en je kan de mooiste tunnels maken. Denk maar aan bochtjes en splitsingen. Zorg bij een grote tunnel ervoor dat er genoeg uitgangen zijn, zodat de dieren niet klem komen te zitten door elkaar.

Huisje

Knaagdieren vinden het fijn als ze zich ergens kunnen terug trekken, een huisje is hier ideaal voor. Met hout of karton kan je de leukste huisje maken.

Zo heb ik voor mijn cavia’s ronde huisje gemaakt van stukken geronde houten borderranden. De bovenkant en onderkant bestond uit een rond stuk hout en het borderhout zat er tussen.

Kokosnoothuisje

Een kokosnoot is een leuk natuurlijk huisje voor je knaagdier. Maar een opening in de lege kokosnoot en je bent dan eigenlijk al klaar. Je kan eventueel nog gaatjes boren om touwen aan te bevestigen.

Ladders

Met takken van fruitbomen en touw kan je zelf leuk klimladders maken. Knip de takken op maat en boor aan beide kanten van de takken een gat. Door de gaatjes rijg je het touw, met knopen zorg je ervoor dat de takken niet kunnen verschuiven.

Doolhof

Met kartonnen dozen kan je een leuke doolhof maken voor je knaagdier. Leg aan het einde van de doolhof iets lekkers als beloning.

Eierdoos

Stop een lege kartonnen eierdoos vol met lekkers zoals hooi, groenten en fruit en maak de doos weer dicht. Jouw knaagdier zal moeite moeten doen om bij het lekkers te komen en er kan lekker geknaagd worden.

Delen